Boli pe care le pot transmite pisicile: ghid complet

Boli parazitare transmise de pisici

Pisicile pot transmite o serie de boli parazitare periculoase pentru oameni. Aceste boli pot fi cauzate de diverse organisme parazitare și pot afecta grav sănătatea umană. Este important să fi conștient de aceste boli și să luăm măsuri pentru a ne proteja pe noi și pe familie. Iată câteva dintre bolile parazitare transmise de pisici:

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este una dintre cele mai cunoscute boli parazitare transmise de pisici. Agentul cauzal este parazitul Toxoplasma gondii. În majoritatea cazurilor, toxoplasmoza este asimptomatică la oameni, dar poate fi periculoasă pentru femeile însărcinate și pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Transmiterea toxoplasmozei se poate face prin contactul cu fecalele de pisică contaminate sau prin ingerarea de carne crudă sau insuficient preparată contaminată cu parazitul.

Ascaridoza

Ascaridoza este cauzată de viermii rotunzi și poate fi transmisă de la pisici la oameni în special prin ingerarea ouălor de vierme prezente în mediul înconjurător. Acest lucru poate apărea atunci când o persoană intră în contact cu sol contaminate cu ouăle de vierme sau cu obiecte contaminate cu ouă de vierme de la pisici.

Toxocaroza

Toxocaroza este o boală cauzată de paraziții din genul Toxocara, care sunt prezenti în fecalele animalelor infestate. Oamenii pot fi infectați prin înghițirea oualelor acestor paraziți. Pisicile pot fi purtătoare ale acestor paraziți, iar expunerea la sol contaminat cu ouă poate duce la transmiterea bolii la oameni.

Microsporioza

Microsporioza este o infecție fungică a pielii care poate fi transmisă de la pisici la oameni. Este cauzată de un tip de ciupercă și poate provoca leziuni cutanate la oameni. Transmiterea se produce prin contactul direct cu pielea sau blana pisicii infestate.

Boli bacteriene transmise de pisici

Pisicile pot transmite, de asemenea, o serie de boli bacteriene care pot afecta sănătatea umană. Este important să fim conștienți de aceste boli și să luăm măsuri de precauție atunci când interacționăm cu pisicile noastre sau cu alte pisici din mediu.

Alte boli transmise de pisici

Conjunctivita felina

Conjunctivita felina poate fi transmisă de pisici la oameni. Acestă infecție oculară poate fi cauzată de diverse agenți patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile, și poate fi transmisă prin contactul direct cu secrețiile oculare contaminate ale pisicilor. Este important să acordăm atenție igienei ochilor pisicilor și să ne protejăm ochii în timpul interacțiunii cu ele pentru a preveni transmiterea infecției.

Boala zgârieturii/ghearelor de pisică

Boala zgârieturii/ghearelor de pisică este cauzată de bacteria Bartonella henselae, iar oamenii se pot infecta prin zgârieturile sau mușcăturile de pisică. Această infecție poate provoca simptome precum umflături, febră și oboseală la oameni. Este important să tratăm corect rănile provocate de zgârieturile sau mușcăturile de pisică și să căutăm asistență medicală dacă observăm orice simptome de infecție.

Sfat
ExpertAnimal
Descoperă ce boli pot transmite pisicile. Învață cum să te protejezi de boli parazitare și bacteriene. Fii informat și protejează-te acum!
Scroll to Top