Cât durează câinii să nască? Gestația și nașterea cățeilor

Durata medie a gestației

Gestația la câini durează în medie între 58 și 68 de zile. Cu toate acestea, durata exactă poate varia în funcție de fiecare câine în parte. Cea mai frecventă durată a gestației la câini este de 63 de zile, dar pot exista abateri de la această medie. Este important să urmăriți îndeaproape perioada de gestație pentru a observa semnele nașterii iminente.

Variația în funcție de rasă și dimensiune

Perioada gestațională a câinilor poate varia în funcție de rasă și dimensiunea câinelui. De exemplu, gestația la câinii mici sau toy poate fi mai scurtă, în timp ce câinii de talie mare pot avea o gestație mai lungă. Este important să vă consultați cu medicul veterinar pentru a estima durata gestației în funcție de caracteristicile specifice ale câinelui dumneavoastră.

Semne premergătoare nașterii

Un semn premergător nașterii este o micșorare a temperaturii corpului câineleui cu aproximativ 1°C. De asemenea, comportamentul câinelui se poate schimba, devenind agitat sau, dimpotrivă, mai retras. De asemenea, poate căuta un loc retras în care să se stabilească pentru a naște. De asemenea, cățelul poate refuza hrana cu câteva ore sau chiar zile înainte de naștere. Este important să fiți atenți la aceste semne pentru a vă pregăti pentru venirea pe lume a cățeilor.

Nașterea cățeilor

Nașterea cățeilor poate fi împărțită în trei etape distincte: faza de deschidere a nașterii, faza de expulzie și faza postnatală. Fiecare etapă este crucială și necesită atenție specială din partea proprietarului câinelui.

Faza de deschidere a nașterii

Această fază poate începe cu 6 până la 24 de ore înainte de naștere. Semnele acestei faze includ agitația, construirea cuibului, gâfâitul, tremuratul și uneori pierderea apetitului. În această perioadă, cățeaua se poate plictisi sau actul poate deveni mai intens, acesta fiind momentul în care este indicat să o transferi într-un loc liniștit și întunecat, pregătit special pentru naștere.

Faza de expulzie

Faza de expulzie este marcată de debutul contracțiilor și de începutul efortului pentru a „împinge” cățeii din pântecul mamei. Acest proces poate dura până la 24 de ore și necesită o atenție deosebită din partea proprietarului, care ar trebui să fie pregătit pentru a interveni în caz de nevoie.

Faza postnatală

După ce cățeii s-au născut, este important să vă asigurați că toți sunt sănătoși și salvați. În această fază, cățeaua va excreta placentă, care trebuie să fie eșuată pentru a preveni infecțiile. De asemenea, este important să încurajați respirația cățeilor care par neajutorați, dându-le o ușoară masă în spate pentru a stimula respirația.

Nașterea cățeilor este un proces minuțios care necesită pregătire și atenție specială. Asigurați-vă că sunteți bine informat și pregătit pentru a oferi câinelui dumneavoastră sprijinul și îngrijirea necesară în acest moment crucial.

Sfat
ExpertAnimal
Află cât durează gestația și nașterea cățeilor, semnele premergătoare nașterii și fazele procesului. Cât durează câinii să nască? Află răspunsul acum.
Scroll to Top