Cât mănâncă un iepure pe zi

Nutreț cantitatea recomandată factorii de influență

Unul dintre punctele cheie pentru a asigura bunăstarea prietenului tău iepure este mâncarea. Iepurele este un animal pur erbivor, cu un sistem digestiv complex și delicat, care trebuie cunoscut și îngrijit. Cele mai multe probleme normale de sănătate la iepuri rezultă din alimentația proastă și este în puterea dumneavoastră să le preveniți hrănindu-i corect. Există câteva puncte importante pe care trebuie să le luați în considerare:

Fân: Aceasta este cea mai importantă hrană din care nu ar trebui să îi lipsească iepurele dvs. Este principalul contribuitor al fibrei de care are nevoie pentru a trăi și o sursă esențială de uzură a dinților săi. Fânul ar trebui să fie cel puțin jumătate din hrana pe care o mănâncă iepurele tău în fiecare zi. Dacă iepurele tău nu consumă suficient fân, este posibil să dezvolte probleme dentare și digestive grave. Fânul trebuie să fie întotdeauna disponibil, verde, proaspăt, curat și în stare bună. Așezați-l într-o boxă înălțată, astfel încât iepurele dvs. să nu se murdărească sau să calce pe el, dar asigurați-vă că poate accesa cu ușurință fânul. Dacă are prea mult praf, o culoare maro sau un miros de mucegai, îndepărtați-l, deoarece ar putea fi dăunător iepurelui dumneavoastră. Vei observa că iepurele tău mestecă constant fân și trebuie să te asiguri că mănâncă bine tot timpul. Există soiuri de fân amestecate cu ierburi și plante, care pot fi foarte apetisante și sănătoase. Ca alternativă la fân, pot fi folosite temporar alte furaje precum lucerna sau paiele furajere. In plus, astazi iti putem oferi mai multe amestecuri comerciale de plante uscate (zmeura, afine, menta, musetel, cervil, nalba etc.), delicioase si foarte sanatoase. Aceste plante uscate pot fi folosite în amestec cu fân, ca supliment unic sau chiar ca furaj unic.

Sfaturi de hrănire pentru iepuri de jucărie

Iepurii de jucărie ar trebui să înceapă numai cu fân, ceea ce îi ajută să crească sănătos, să regleze digestia și să dezvolte dinții. De la varsta de 3 luni, legumele pot fi introduse in alimentatia lui, de maxim 2 ori pe saptamana si, ocazional, alimente si fructe, evitand intotdeauna cerealele.

Consumul de hrană va fi redus și consumul de fructe și legume va crește atunci când iepurele este deja adult. Când va fi mai mult sau mai puțin în vârstă, fânul va continua să fie principala sa sursă de hrană, reducându-și consumul de fructe și legume.

De la 8 luni până la vârsta adultă

Iepurii tineri ar trebui să li se administreze doar câteva pumni de pelete pe zi. Legumele vor crește, în timp ce alimentele vor scădea. Puteți hrăni între 2% și 4% din greutatea corporală, adică 25g de pelete pentru fiecare kg de greutate iepure. Legume, mereu mai verzi, precum frunzele de ridiche, andivele și scarola. Îl puteți face să aibă gust de iarbă proaspătă și puteți reduce lucerna.

 

Sfat
ExpertAnimal
Din primul an iepurele tău va mânca mai mult. Poti pune intre 50 si 80 g de pelete pe zi, dar continua sa ii dai toate legumele lui verzi zilnice ocupand intre 5% si 6% din greutatea corporala. Fructul se va păstra de trei ori pe săptămână pentru tot restul vieții.

 

Dieta corectă pentru un iepure ar trebui să includă următoarele ingrediente:

  • 80% FAN
  • 15% FRUNZE DE LEGUME
  • FAN: Dieta ar trebui să fie foarte bogată în fibre, deci 80% din dieta lor zilnică ar trebui să fie fân. Putem distinge două tipuri de fân, iarbă (amestec de iarbă uscată și flori) sau leguminoase (lucernă, trifoi, soia etc.). Ideal ar fi ambele furnizate, deoarece proporția de fân de iarbă este întotdeauna mai mare. Cantitatea zilnică de fân va fi proporțională cu volumul corporal al iepurelui.

Tipurile de hrană

Furaje suculente, furaje compuse, iarbă

Iepurii pot consuma o varietate de alimente, inclusiv furaje suculente, furaje compuse și iarbă. Acestea includ plante din grădină, vârfuri de sfeclă, culturi sălbatice și frunze de copac (precum aspen, tei, rowan și salcie).

Legumele și fructele

De asemenea, iepurii se hrănesc cu legume și fructe, cum ar fi ovăz, porumb, tărâțe și mere.

Cantități recomandate de hrănire

Variație în funcție de vârstă și scopul creșterii

Cantitatea de hrană necesară variază în funcție de vârsta și scopul creșterii iepurilor. De exemplu, iepurii adulți consumă între 60 și 110 g de furaj compus pe zi, în timp ce iepurii însărcinați pot necesita între 100 și 130 g, ajungând chiar la 140-160 g în timpul hrănirii. Iepurii tineri pot consuma între 40 și 150 g de hrană zilnică.

Factorii care influențează cantitatea de hrană

Greutate, rasă și vârstă

Cantitatea de hrană pe care o consumă un iepure poate fi influențată de greutatea sa, rasa și vârsta. De exemplu, în medie, un iepure consumă aproximativ 100-120 g de furaje pe zi. Pentru a crește în greutate, un iepure poate mânca aproximativ 3 kg de furaje pentru a câștiga 1 kg în greutate.

Scroll to Top