Ce să faci când un iepure moare

Iepurii sunt animale liniștite, dar atunci când suferă daune, accidente sau infecții, dau imediat semne că ceva nu este în regulă. Este esențial să fim mereu atenți la expresiile lor pentru că ne pot oferi un indiciu decisiv pentru a putea oferi îngrijiri primare care îi pot salva chiar viața în cazuri extreme.

Trebuie făcută o distincție între primul ajutor care necesită accidente care provoacă rănirea animalului și ce trebuie făcut în caz de sufocare, ceea ce, din păcate, este ceva prea comun la animale.iepuri.

Recomandări de urmat când iepurele meu nu se mișcă

Primul lucru de făcut este să merg la medicul veterinar, pentru că pot fi multe cauze și consecințe mortale. De asemenea, ar trebui să-l duceți la un specialist cât mai curând posibil, deoarece aceasta este și cheia recuperării sale rapide.

Dacă, pe lângă mobilitate redusă, observați că aveți nasul curgător și lacrimi în ochi și că, în ceea ce privește stomacul, suferiți de diaree sau balonare în intestine, este posibil să aveți aveți o boală care trebuie tratată.

Boli iepurelui cauzate de bacterii și ciuperci

  • Conjunctivită și infecție oculară. Apar ochi și secreții inflamate; Într-o stare avansată, firele de păr din jurul ochilor se lipesc împreună, iar reumatismul le împiedică să se deschidă. Iritația poate proveni și din alte cauze, cum ar fi praful (inclusiv cel ridicat uneori de fân) sau fumul de tutun. Este una dintre cele mai ușor de tratat boli la iepuri cu picături pentru ochi prescrise de medicul veterinar. Cu toate acestea, trebuie tratat cât mai curând posibil pentru ca animalul să nu se agraveze.
  • Otita și alte boli ale urechii. De obicei, este identificat printr-un cap înclinat și pierderea echilibrului. Afectează mai întâi urechea medie, apoi urechea internă, provocând inflamație, mâncărime și durere. Trebuie depistat la timp pentru a-l trata cu un antibiotic și un antiinflamator.
  • Pasteureloză. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza mediului, a vremii, a prafului ridicat de hrana uscată și a stresului acumulat. Apare de obicei cu strănutul, sforăitul și curgerea nasului. Daca boala nu este foarte avansata, are un prognostic bun cu tratament antibiotic.
  • Pneumonie. Este asemănătoare pasteurelozei din punct de vedere al simptomelor (strănut, sforăit, tuse, mucus) dar mult mai periculoasă și mai complicată, deoarece afectează plămânii și îngreunează respirația. Tratamentul său este și cu antibiotice.
  • Abcese cutanate. Umflături pline de puroi cauzate de bacterii. Necesită îngrijire și tratament zilnic pentru a curăța infecția și abcesele.
  • Picioare ulcerate. Răni la nivelul picioarelor care se infectează și produc pododermatită. De obicei, rănile apar și se infectează atunci când podeaua cuștii este nepotrivită și mediul este umed.
  • Tularemie. Este una dintre bolile iepurilor clasificate drept foarte grave deoarece nu prezintă simptome și poate fi depistată doar prin analize de laborator. Animalul încetează să mănânce, iar dacă nu este depistat la timp, nu mănâncă, poate muri în 3-4 zile. Tularemia este legată de purici și acarieni.
  • Coccidioza. Coccidiile sunt microorganisme care atacă stomacul iepurelui atunci când apărarea acestuia este slabă sau când acesta este supus unui stres ridicat. Unele dintre simptome sunt căderea continuă și excesivă a părului, gaze și diaree; animalul încetează să mănânce și să bea și în cele din urmă moare. Este una dintre bolile iepurilor care produce cea mai mare mortalitate.
  • Mastita. Infecție a sânilor care provoacă febră și umflături. El este tratat cu antibiotice.
  • Pecingine. Afectează pielea și este foarte contagioasă datorită ratei mari la care se reproduce. Se prezinta cu caderea parului si cruste pe piele, in special pe fata. Dacă locuiți cu mai multe animale de companie, este foarte important să izolați iepurele infectat și să vă igienizați mâinile atunci când aveți grijă de el.

Bolile parazitare la iepuri pot fi interne sau externe.

Staza intestinală

Staza este estimată a fi cauza a 4,3% din decesele la iepuri. Este o boală digestivă care se manifestă prin paralizia scaunului. Ca urmare, conținutul fecal se blochează undeva în tractul digestiv.

Această boală poate apărea din cauza corpurilor străine care contribuie la obstrucția tractului digestiv, a alimentației proaste (care îngreunează digerarea iepurelui) sau a stresului excesiv.

Nu face pipi:

Animalul tau de companie are o boala daca nu a urinat timp de 24 de ore deoarece poate avea probleme la urinare si poate avea o infectie intestinala, probleme cu rinichii sau sfincterul stomacal.

 

Sfat
ExpertAnimal
Urechile foarte murdare sau urechile cu cruste negre pot fi o problemă, precum și dinții prea mari. Toate acestea pot reprezenta diverse boli.

 

Motivele principale pentru care mor iepurii

Iepurii sunt animale dragute și delicate, dar pot fi sensibili și vulnerabili în fața unor factori de mediu și de îngrijire inadecvați. Există mai multe motive care pot duce la moartea iepurilor, iar cunoașterea acestora este crucială pentru a putea oferi îngrijire corespunzătoare. Iată cele mai frecvente motive pentru care iepurii pot muri:

Lipsa de îngrijire și atenție adecvată

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care iepurii pot suferi și chiar muri. Lipsa de îngrijire adecvată poate include neglijarea curățeniei custii, a hranirii regulate și a controlului medical. Iepurii au nevoie de atenție specială și de un mediu curat și sigur pentru a se simți bine și a supraviețui.

Condiții nesanitare și poluarea apei

Condițiile necorespunzătoare de viață, în care iepurii sunt expuși la murdărie și la apă contaminată, pot duce la boli și infecții care le pot pune viața în pericol. Este esențial să li se asigure un mediu curat și apă proaspătă și curată pentru a-și menține sănătatea și a preveni decesul lor.

Ce trebuie să facem în această situație?

În cazul în care un iepure moare, este important să înțelegem motivele posibile care au dus la această situație și să luăm măsuri pentru a preveni alte decese în viitor. De asemenea, este vital să știm cum să răspundem în cazul în care observăm comportamente anormale sau semne de boală la iepurele nostru.

Ce să facem în caz de lipsă de îngrijire și atenție adecvată

Dacă identificăm că moartea iepurelui nostru a fost cauzată de lipsa de îngrijire și atenție adecvată, trebuie să revizuim și să îmbunătățim imediat condițiile de viață ale iepurelui nostru. Curățenie regulată, hranire corespunzătoare și atenție zilnică sunt esențiale pentru a asigura starea de bine a iepurelui nostru.

Ce să facem în caz de nutriție necorespunzătoare

Asigurarea unei diete echilibrate și nutritive este crucială pentru sănătatea iepurelui nostru. În cazul în care moartea iepurelui nostru se datorează unei nutriții necorespunzătoare, trebuie să revizuim și să ajustăm imediat dieta acestuia, oferindu-i alimente adecvate și echilibrate din punct de vedere nutrițional.

Scroll to Top