Este mai ușor să dresezi iepuri dacă înțelegi că comportamentul lor este de obicei motivat de următoarele lucruri:
- Frica. Ca pradă, sunt ușor de speriat, așa că trebuie să găsești o modalitate de a-i face să se simtă confortabil și în siguranță în jurul tău. Înainte de a le atinge, trebuie să fii văzut și mirosit, astfel încât ei să poată verifica că nu ești un inamic.
- Întăriri pozitive. Din motivele despre care v-am povestit în punctul anterior, ei vor aprecia foarte mult că îi tratați cu bunătate și, de fapt, vor învăța mai repede dintr-o atitudine afabilă.
- Mestecă și sapă. Le place să le facă pe amândouă! Acestea sunt hobby-urile lor preferate, așa că ai deja o idee despre recompensele pe care le poți oferi ca divertisment după terminarea antrenamentului, o vor face cu plăcere dacă știu că în final își vor primi recompensa!
Exemple de nume de iepurași
În fruntea listei, desigur, sunt Buggs Bunny și tovarășa lui Lola. Există și Drum sau Thumper (în engleză), acest celebru iepure din filmul Bambi. Alte nume celebre de iepuri sunt Roger Rabbit, Snowball, The White Rabbit din Alice in Wonderland sau Mr. Rabbit din filmul Winnie the Pooh.
Puteți folosi nume precum Mustați, Alb, Choco, Urechi mici, Pompon, Zăpadă, Pete, Sclipire, Negru, Mustați, Salt, Miere, Lacom, Mustați, Floppy, Argintiu, Dumbo, Maro, Zăpadă , Fiocco de zăpadă, sclipire sau aur.
Recomandări inițiale:
- Nu toți iepurii sunt la fel. Nici măcar toată lumea, așa cum știți deja. Deci, ce ar putea funcționa mai bine cu unii, nu cu alții. Aflați și aplicați-l cel mai bine personalității prietenului dumneavoastră patruped.
- Trebuie să ții cont că iepurii sunt pradă. Adică, natura lor este să fie precauți și să se teamă de posibilii prădători. De aceea este destul de obișnuit ca aceștia să fie reticenți să fie ridicați de la sol etc.
Este foarte important ca iepurele tău să aibă un spațiu sigur în care să se retragă atunci când este speriat sau pur și simplu nu vrea să facă zgomot. Acest spațiu poate fi o casă de carton, țesătură… orice loc care vă oferă un sentiment de protecție. Iepurii în sălbăticie sunt vizuini, așa că le place să simtă că au un acoperiș deasupra și pereți pe laterale care îi protejează de rău. În cazul nostru, le dăm mereu un card și ei merg acolo când vor să fie puțin mai „singuri”. Acest spațiu pe care urmează să-l amenajezi ar trebui să fie suficient de mare pentru ca tu să te întinzi și să te relaxezi. Dacă iepurele tău este speriat, cu siguranță nu va dori să se simtă vulnerabil și nu se va întinde decât dacă se află într-un spațiu despre care știe că este în siguranță. De exemplu, Lala este mai îndrăzneață și mai ușor de văzut, dar Mico va face asta doar în locuri pe care le cunoaște perfect.
Trage-ți urechile înapoi
Pentru a încerca s-o recuperez repede, am sunat-o pe numele ei. A alergat la mine și am luat-o și am dus-o înapoi în camera iepurașilor. Am învățat pe calea grea că nu ar trebui să-ți suni iepurele dacă vrei să-l ai. Aceasta poate părea o modalitate convenabilă de a-ți prinde iepurașul, dar el va învăța foarte repede ce faci.
Este important să rețineți că iepurele tău nu va învăța acest truc peste noapte. De fapt, probabil că va dura 1-2 luni pentru ca iepurele tău să se apropie de tine atunci când vei suna. La început, iepurele tău te va asculta uneori și va ignora restul, dar pe măsură ce vei continua, va începe să apară mult mai des până când va deveni un obicei. Puteți programa aceste sesiuni aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, astfel încât iepurele dumneavoastră le așteaptă cu nerăbdare și așteaptă cu nerăbdare să petreacă timp cu tine. Poți petrece o oră înainte de culcare citind și relaxându-te cu iepurele tău, sau trezindu-te în fiecare dimineață și petrecând timp cu iepurele tău. Ca pradă, iepurilor le place să se simtă că stăpânesc asupra mediului lor.
Există câteva lucruri pe care veți dori să le evitați când încercați să câștigați încrederea iepurelui dvs.:
- Evitați să vă țineți iepurele: Când iepurii sunt ținuți, se simt prinși. Ei știu că nu vor putea scăpa dacă ceva îi sperie. Dacă este posibil, evită să-l atingi până când are încredere totală în tine.
- Evitați să vă prindeți iepurele.
- Evitați sunetele puternice: iepurii sunt foarte sensibili la sunetele puternice bruște. Asigurați-vă că reduceți volumul pe toate dispozitivele (utilizați căști) și evitați vorbirea tare.
- Evitați sunetele puternice.
- Evitați mișcările rapide: iepurii se sperie ușor, așa că încercați să vă încetiniți mișcările pentru a părea mai puțin amenințători pentru iepure.
- Iepurii se sperie ușor.
- Nu-ți urmări iepurele: dacă iepurele tău scapă de tine, mai bine să-l dai drumul. Urmărirea lui va face să pară că încerci să-l urmărești, ceea ce poate determina iepurele tău să te vadă mai degrabă ca pe un prădător înfricoșător decât ca pe un prieten.
- Nu-l da în judecată.
- Nu-ți prinde iepurele: nu ar trebui niciodată să forțezi o interacțiune cu iepurele tău, deoarece acest lucru îl va face probabil mai frică. Oferă-i întotdeauna o cale de scăpare în jurul tău sau o ascunzătoare unde să se poată retrage.
- Dacă este posibil, nu-i da iepurelui tău șansa de a scăpa.
Pe măsură ce iepurele tău devine mai confortabil și mai curios, va începe să se apropie de tine. Ar trebui să profitați de această curiozitate naturală și să răsplătiți comportamentul iepurelui dvs. cu delicii gustoase. În general, ar trebui să folosiți bucăți mici de fructe și legume proaspete sau uscate și să evitați dulceața cu iaurt și pungile cu dulceață amestecată. Aflați mai multe despre cum să spuneți ce bunătăți sunt potrivite pentru a le oferi iepurilor.