Cum să vindeci râia la iepuri

 • Raia scabiei este cauzata de acarienii Sarcoptes scabei. Este o reacție alergică care generează un ton albicios sau bej în jurul ochilor. De asemenea, afectează nasul, degetele și gura, provocând mâncărimi severe în zonă. Mirosul urât este o altă caracteristică a acestui soi.
 • Trixacarus Caviae este mai tipic pentru vizuini decât iepurii domestici. O diferență cu sarcopticul este că mâncărime mult mai intens. Iepurele va prezenta, datorită zgârieturilor constante, răni dureroase și deteriorare mentală marcată.
 • Râia psoroptică sau auriculară este atunci când acarienii se infiltrează în urechile iepurelui. O modalitate de a face diferența este ceara care începe să se acumuleze și mirosul neplăcut.
 • Râia corioptică, cauzată de Chorioptes cuniculi, se instalează și în urechile animalului.
 • Notoedres cali mange afectează în mod specific capul animalului. Crustele și căderea părului sunt simptomele cele mai evidente.
 • Demodex cuniculi este un alt tip de acarien care provoacă raie la iepuri domestici. Particularitatea acestei variante este că brazdele femelelor intră mai adânc în piele.

În toate cazurile, simptomele scabiei reapar cu mai mult sau mai puțină intensitate. Când mâncărimea nu încetează, pot apărea infecții grave, chiar anemie și, în cazuri extreme, moartea iepurelui.

💉Cum să tratezi scabia la iepuri cu remedii casnice?

Dacă acarienii nu se ascund în blana iepurelui, pune-i pe cealaltă parte. Scabia este un acarian de vizuină. Crusta femelă se va îngropa în piele și va depune ouă acolo. Una dintre cele mai comune raie la iepuri este scabia. Vom discuta despre cum să tratăm raia la iepuri. Râia poate provoca auto-vătămare la iepuri. Nu vă gândiți la ceva înfricoșător, cum ar fi un iepure care se taie cu un cuțit sau așa ceva. Aceasta înseamnă că iepurii se vor zgâria intens până când se rănesc. Următorul lucru pe care îl știi, bacteriile vor infecta rana. Va deveni din ce în ce mai rău. Râia poate chiar scurta durata de viață a iepurelui tău.

Rănile și crustele de pe piele cauzate de scabie apar de obicei pe buze și nas. Apoi încep să se miște spre cap și gât. În unele cazuri, râia poate trăi și în jurul organelor genitale ale iepurelui. Cereți-i să lingă această parte des. Dacă infestarea nu este tratată imediat, va duce la anemie și leucopenie, afecțiunea în care celulele albe din sânge sunt reduse. Acest lucru poate face iepurii letargici sau chiar să moară în câteva săptămâni. Și dacă aveți alte animale de companie acasă, ar trebui să le verificați în mod regulat. Imaginează-ți că unul dintre cățelușii tăi o are, nu o vei dori niciodată. Prin urmare, ar trebui să ai grijă și de cățelul tău sau de alte animale de companie.

Râia sarcoptică

Râia sarcoptică este o reacție alergică cauzată de acarianul Sarcoptes scabei. Apare adesea ca o crustă albă sau lustruită pe ochi, urechi, gură, nas și degete de la picioare și are un miros ușor neplăcut. Zona afectată de râie este probabil să fie mâncărime, așa că s-ar putea să vezi că iepurele tău se scarpină excesiv.

Trixacarus caviae, sau acarienii care scabie, sunt rare la iepuri. Spre deosebire de scoarța care poate apărea cu râia sarcoptică, iepurii încep de obicei să se zgârie excesiv doar atunci când sunt afectați de scabie de la acarienii care se găsesc. Durerea asociată cu mâncărimea constantă vă poate face iepurele deprimat sau agresiv.

Mange notoedric

Acarianul Notoedres cali cuibărește în capul iepurelui și provoacă următoarele simptome:

 • Scabs (tixagb_144)) (tixagb_144)) (tixagb_144))
 • Căderea părului
 • Miros neplăcut

Acarieni urechi sau psorotice

Cauzat de acarienii din genul Psoroptes. Este un parazit mai mare, deci vizibil, si care se afla in pavilionul auditiv. Iepurele afectat prezintă următoarele simptome:

 • Mâncărime.
 • Generarea de ceară în exces.
 • Miros urât.
 • Cruste.
 • Otita.

Scroll to Top