Cum se naște un pui: travaliul și nașterea la pisici

Perioada de gestație și semnele iminentei nașterii

Numărul de zile al gestației poate varia, dar de obicei, o pisică gestantă poartă puii timp de aproximativ 63 de zile. În timpul acestei perioade, este important să observi semnele care arată că nașterea este aproape. Pisica poate deveni neliniștită, să-și piardă apetitul și să caute un loc retras pentru a se pregăti pentru naștere. De asemenea, este recomandat să faci o vizită la veterinar pentru a verifica starea de sănătate a pisicii și a puilor. Veterinarul poate folosi o ecografie pentru a detecta activitatea inimii puilor și pentru a se asigura că totul decurge așa cum trebuie.

Travaliul și nașterea

Atunci când pisica se apropie de momentul nașterii, va trece printr-o fază numită travaliu. Acesta durează de obicei aproximativ două ore și este crucial să fii pregătit să acorzi atenția necesară pisicii în această perioadă. Pisica poate avea contracții și își va arăta disconfortul prin comportamente precum respirația rapidă și zgomotoasă, tocatul și manifestarea unui comportament mai iubitor.

În timpul travaliului, pisica va începe să împingă abdomenul și va evidenția semnele clar că nașterea este iminentă. Este important să nu intervine în procesul de naștere dacă totul decurge normal. Pisica este destul de capabilă să nască fără complicații și va urma instinctiv pașii necesari pentru a-i ajuta pe pisoii să vină pe lume.

Ingrijirea pisoilor și a mamei după naștere

După ce pisoii s-au născut, este vital să acorzi atenție atât micilor pui cât și mamei pisici. Pisica va începe să-și curățe pisoii imediat după naștere. Acest lucru constă în îndepărtarea sacului amniotic, mușcarea cordonului ombilical și curățarea pisoilor pentru a-i usca și a-i încuraja să respire. Este important să nu intervii în acest proces, deoarece mama știe cel mai bine cum să-și îngrijească puii.

După naștere, pisica poate să mănânce placenta. Acest comportament poate părea ciudat, dar este complet natural și poate oferi nutrienți importanți pentru recuperarea ei. În acest moment, este esențial să ai în preajmă un telefon de contact al medicului veterinar pentru a putea apela în caz de orice situație neprevăzută.

Nașterea la alte animale

Procesul de naștere la pisici poate varia față de alte animale, dar unele aspecte sunt similare indiferent de specie. Este important să contactezi medicul veterinar în timp util pentru a asigura o naștere sigură atât pentru mama, cât și pentru puii ei. Observarea semnelor iminentei nașterii și furnizarea unui mediu sigur pentru animal sunt aspecte importante care transcend diferitele specii.

Cum se naște un pui este un proces natural și minunat, iar înțelegerea și pregătirea pentru acest eveniment sunt cruciale pentru asigurarea unei experiențe sigure și sănătoase pentru toți implicații.

Sfat
ExpertAnimal
Descoperă pas cu pas cum se naște un pui și cum să ai grijă de mama și puii după naștere. Află totul despre travaliu și nașterea la pisici!
Scroll to Top