Factorul de scârbă pentru oamenii lor
Factorul de scârbă pentru oamenii lor este cea mai mare problemă cu un câine care mănâncă excremente. Câinii, în special cățeii, mănâncă o mulțime de lucruri pe care nu ar trebui să le mănânce, inclusiv excremente – ale lor, precum și fecalele altor câini și chiar ale altor animale. Oricât de dezgustător ar părea, câinii care mănâncă excremente este destul de comun.
Impactul comportamental al factorului de scârbă
„Știința nu este pe deplin clară în ceea ce privește motivul pentru care câinii sau cățeii mănâncă fecale, ceea ce este cunoscut sub numele de coprofagie„, explică Gary Richter, specialist în sănătate veterinară și proprietar și director medical al Spitalului Veterinar Montclair. „Presupunând că câinele mănâncă o dietă bine echilibrată – care poate fi orice marcă disponibilă în comerț – deficiențele nutriționale care duc la coprofagie sunt extrem de improbabile. În realitate, consumul de fecale este aproape în întregime o problemă comportamentală, mai degrabă decât una fizică”, explică Richter.
Beneficiile unei diete echilibrate
Russell Hartstein, un behaviorist canin, este de acord, adăugând că, deși nu există dovezi solide care să indice un motiv anume pentru care câinii mănâncă rahat, este complet normal. Acestea fiind spuse, iată câteva dintre motivele pentru care câinele tău ar putea mânca excremente.
Câinii mănâncă o varietate de elemente non-nutritive
Câinii mănâncă o varietate de elemente non-nutritive pentru plăcere sau pentru că le găsesc intrigante. Coprofagia poate fi o trăsătură moștenită de la predecesorii câinilor, lupii, potrivit unui studiu. Pentru că excrementele lor includeau ouă de paraziți, lupii defecau în afara vizuinii lor. Pentru a proteja haita, dacă un lup era prea bolnav sau deteriorat pentru a merge să-și facă nevoile în altă parte, acesta consuma rahatul. Cercetătorii au subliniat că ouăle de paraziți pot deveni infecțioase după câteva zile. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce câinii mănâncă fecale vechi de doar o zi sau două.
Genetică
Genetica este un factor important. Este în genealogia unui câine. Câinii sunt omnivori care scotocesc, caută hrană și se bucură de mirosuri și gusturi de mortăciune. Câinii mănâncă o varietate de elemente non-nutritive pentru plăcere sau pentru că le găsesc intrigante.
Vârsta
Vârsta este, de asemenea, un factor important. În anumite perioade din viața unui câine, mâncatul rahatului este un comportament natural. Cățelele, de exemplu, își ling cățeii pentru a-i determina să își facă nevoile. De asemenea, în primele trei săptămâni de la naștere, acestea fac curățenie după puii lor, mâncând fecalele acestora. De obicei, cățeii imită acest comportament, mâncând propriile fecale, precum și rahatul altor câini.
Deficiențele nutriționale
Deficiențele nutriționale sunt un alt motiv pentru această comportament. După cum a afirmat deja Richter, deficitele nutriționale sunt neobișnuite dacă câinele dumneavoastră consumă o hrană bine echilibrată.
Anumite afecțiuni medicale sau medicamente
Anumite afecțiuni medicale sau medicamente pot provoca și ele aceste comportamente. Boala tiroidiană, diabetul și boala Cushing sunt câteva dintre afecțiunile care ar putea determina câinii să devină flamânzi și să își mănânce fecalele. De asemenea, medicamente precum steroizii, benzodiazepinele și unele antihistaminice pot provoca o creștere a apetitului.
Stresul și alți factori care pot provoca stresul
Stresul și alți factori care pot provoca stresul sunt, de asemenea, un motiv pentru acest comportament. Deși nu este stabilit științific, unii experți cred că stresul persistent, îngrijorarea și plictiseala pot promova coprofagia la câini. Câinii care sunt izolați sau petrec prea mult timp într-o cușcă sau în alt loc închis sunt mai predispuși să consume rahat. Anxietatea cauzată de o învățătură sau o pedeapsă aspră ar putea, de asemenea, să declanșeze acest comportament.
Riscuri pentru sănătate
„În afară de elementul evident de „scârbă”, consumul de fecale poate răspândi paraziți câinelui tău”, explică Richter. Paraziții comuni pe care un câine îi poate lua prin consumul de fecale ale altor câini sau animale includ: Anchilostoma, Viermi rotunzi, Giardia, Viermi biciuitori (Trichuriaza), Coccidia. În cazul în care câinele dumneavoastră prezintă simptome de boală, cum ar fi diaree, vărsături sau letargie, este necesară o vizită la veterinar.
Cum să îi faceți să renunțe la acest obicei?
În cazul în care cățelul dumneavoastră are tendința de a se hrăni cu fecale, vestea bună este că, cel mai probabil, va renunța până la vârsta de 9 luni. Dacă cățelul dumneavoastră continuă să facă acest lucru sau dacă aveți un câine adult care face acest lucru, următoarele sugestii vă pot ajuta să renunțați la acest obicei:
- Antrenează-ți câinele să meargă la oliță.
- Învățați-vă câinele să urineze și să defecheze la comandă.
- Asigurați-vă că câinele dvs. primește o hrană bine echilibrată.
- Faceți curățenie după câinele dumneavoastră.
- Țineți-vă câinele în lesă în permanență.
- Puneți o botniță câinelui dumneavoastră.
- Ar trebui să vă antrenați câinele.
- Fiți cu ochii pe câinele dumneavoastră.
Renunțarea la acest obicei este importantă nu doar pentru igiena câinelui dvs., ci și pentru sănătatea sa generală.