Pisica mea face zgomot când respiră pe nas

Pisica respira greu

Uneori, prietenii noștri patrupedele pot scoate zgomote de respirație care îi îngrijorează pe stăpâni, deoarece este adesea greu de înțeles dacă animalul nostru are o problemă respiratorie sau dacă, dimpotrivă, nu inversează gravitația .

Respirația zgomotoasă la pisici

În general, pisicile nu fac zgomot atunci când respiră decât în ​​anumite ocazii. De exemplu, ei pot sughița, pot face sport ocazional sau chiar sforăi (mai ales frecvent la unele rase). Cu toate acestea, respirația zgomotoasă poate avea și alte cauze pe care nu ar trebui să le ignorăm. Unele dintre ele sunt: ​​

  • Fierbinte: vara sau în zilele foarte călduroase, pisicile pot gâfâi puțin. În aceste cazuri, asigurați-vă că au acces la apă și încercați să le mutați într-o locație mai răcoroasă.
  • Astm bronșic: la fel ca oamenii, pisicile pot suferi atacuri frecvente de astm, ceea ce duce la tulburări de respirație.
  • Bronșită sau pneumonie: acestea pot fi, de asemenea, clasificate ca boli relativ frecvente la pisici. Ele derivă din Sindromul sau Complexul respirator felin, adică viruși care atacă gâtul, gura, nasul, limba sau ochii pisicilor. Pot provoca bronșită, pneumonie, răgușeală, conjunctivită, inflamație a gurii, ulcere ale limbii sau rinită.
  • Corp străin: Uneori, dificultățile de respirație sunt cauzate de un corp străin, care poate fi orice, de la un obiect la o tumoare sau un abces.
  • Revărsat pleural: Apare atunci când există o acumulare de lichid în plămâni. Este o boală gravă și mai frecventă la pisicile adulte. Provoacă tuse și respirație șuierătoare și chiar și limba poate deveni albastră.

Semne de avertizare

La pisici, orice simptom neobișnuit este un semn că sănătatea lor poate fi compromisă. În principal pentru că, ca mecanism de supraviețuire, au tendința de a masca posibilele condiții de care ar putea suferi. Prin urmare, dacă detectăm vreo anomalie în comportamentul sau aspectul lor, trebuie să considerăm că este un simptom mai mult decât evident că ceva nu este în regulă, și să căutăm cauza și cel mai potrivit tratament cât mai curând posibil.

​​​​De exemplu: dacă respirația lui este accelerată, sau dimpotrivă, vedem că este foarte lent, tușește, strănută și respiră pe gură, este indicat sa mergi cat mai repede la medicul veterinar pentru a explora si determina un tratament.

PISICĂ CU BRKYCEPHALUS

Anumite rase de pisici, cum ar fi pisica persană, au o formă specială a capului, cu botul turtit, care duce adesea la respirație șuierătoare și zgomotoasă. pisica doarme, dar în acest caz nu este nevoie să vă faceți griji, deoarece motivul constă în anatomia naturală a animalului și nu în nicio patologie.

Rinotraheita este o boală care apare adesea împreună cu infecțiile bacteriene și este cauzată de calciviroză și virusuri herpetice. Dacă pisica dumneavoastră respiră zgomotos din cauza acestei probleme, poate avea și alte simptome, inclusiv: ochi și nas care curg, febră, strănut, lipsă de apetit, răni bucale, înghițire dureroasă.

Rinotraheita felină

Această boală virală a tractului respirator este cauzată de FHV (virusul herpetic felin). Pisica va prezenta și alte simptome complementare, pe lângă detresa respiratorie, cum ar fi secreții nazale și oculare abundente, febră, tuse, strănut, apatie și lipsă de apetit. Există un risc mare ca pisica să sufere de deshidratare și malnutriție, care ar putea pune viața în pericol.

Această boală constă în acumularea de lichid de către pisică în spațiul dintre plămâni și peretele toracic. Acest fluid invadează spațiul pe care plămânul trebuie să se extindă în timpul respirației, împiedicând plămânul însuși să-și îndeplinească funcția în mod corespunzător.

 

Sfat
ExpertAnimal
Consultați un medic veterinar dacă observați dificultăți respiratorii, tuse, strănut sau schimbări în apetitul pisicii

 

Monitorizați-vă pisica pentru a observa orice alt simptom sau comportament neobișnuit

Ați observat că pisica dvs. face zgomote ciudate când respiră pe nas și vă îngrijorează acest lucru? Este important să monitorizați atent acest comportament și să fiți atenți la alte simptome sau comportamente neobișnuite pe care pisica le-ar putea prezenta. Respirația zgomotoasă poate fi semnul unei afecțiuni, iar observarea altor simptome vă poate ajuta să identificați problema mai rapid.

Observați schimbări în comportamentul alimentar sau în activitățile obișnuite ale pisicii

Dacă pisica dvs. prezintă dificultăți în a respira pe nas și în același timp își schimbă comportamentul alimentar sau activitățile zilnice, ar trebui să acordați o atenție deosebită acestor modificări. O lipsă de apetit sau o scădere a energiei pot fi semne că ceva nu este în regulă.

Verificați dacă pisica are orice secreții nazale sau oculare în mod constant

Dacă observați secreții nazale sau oculare în mod constant, este posibil să fie un semn că pisica are o problemă respiratorie care trebuie investigată de un medic veterinar. Este important să observați cantitatea și consistența acestor secreții pentru a oferi informații suplimentare medicului veterinar.

Asigurați-vă că pisica are acces la apă și este într-un mediu răcoros în zilele călduroase

Pentru a menține starea de bine a pisicii dvs., asigurați-vă că are întotdeauna acces la apă proaspătă și că este expusă la un mediu răcoros în zilele călduroase. O hidratare corespunzătoare și un mediu confortabil pot ajuta pisica să facă față mai bine problemelor respiratorii.

Deși schimbările bruște în greutate sau apetitul pisicii ar putea fi asociate cu mai multe probleme de sănătate, acestea ar putea fi semne că respirația zgomotoasă este doar unul dintre simptomele unui diagnostic mai complex. Nu ezitați să căutați ajutorul unui specialist.

Pisicile cu bot turtit pot avea o respirație zgomotoasă din cauza anatomiei lor, ceea ce nu este o problemă de sănătate

Anatomia pisicilor cu bot turtit poate crea uneori iluzia unei respirații zgomotoase. Această caracteristică nu este neapărat un semn al unei afecțiuni medicale și nu necesită adesea intervenție medicală. Cu toate acestea, este indicat să discutați cu medicul veterinar pentru a exclude orice altă problemă respiratorie.

 

Scroll to Top