- Unele rase precum perșii sunt mai predispuse la boli respiratorii. Întrebați medicul veterinar dacă rasa pisicii dvs. este una dintre cele afectate de acest tip de tulburare.
- Observați dacă pisica face zgomot când doarme sau dacă face zgomot tot timpul și discutați cu medicul veterinar. Este posibil ca pisica să fi luat o poziție incomodă care îi blochează nasul și de aceea scoate aceste zgomote atunci când respiră.
- Pisicile siameze tind să sufere de astm, așa că dacă o fac, ar trebui să fii cu ochii pe ele.
- Dacă pisica ta suferă de atacuri de astm, verifică mediul în care se dezvoltă. Evitați fumatul, fumatul, arderea lumânărilor de tămâie, locurile cu praf, odorizantele sau vaporizatoarele, care pot declanșa cu ușurință un atac.
- Pisicile cu revărsat pleural trebuie să viziteze constant medicul veterinar, astfel încât lichidul să poată fi drenat, dar pentru a vedea o îmbunătățire reală trebuie găsită cauza revărsării. Pentru aceasta, o urmărire veterinară este esențială.
- Evitați să lăsați obiecte mici pe pământ lângă felină deoarece, oricât de mici, acestea pot deteriora traheea, nasul și gâtul. Nasturi, fire, ace, dopuri, printre multe altele, sunt incluse în lista acestor articole periculoase.
- Toate simptomele pe care le-am descris mai sus pot fi însoțite de stare generală de rău, febră și lipsă de apetit.
- Alte cauze ale respirației grele la pisici includ infecții, leziuni traumatice, intoxicații cu toxine sau număr scăzut de celule roșii din sânge, printre altele.
- Spre deosebire de câini, nu este normal ca pisicile să respire cu gura deschisă. Acesta este primul simptom grav, nu ezita sa mergi la medic cand vezi pisica ta facand asta.
- O pisică care tremură într-un mediu fierbinte este o pisică stresată, așa că ai grijă și previne-o să aibă probleme respiratorii.
- Dacă pisica este răcită fără un motiv justificat, în cazurile cele mai grave, aceasta poate însemna că alimentarea cu oxigen a celulelor este greșită și că, prin urmare, trebuie să facă un efort mai mare pentru a respira. Acesta este un caz extrem și deloc obișnuit.
- Unii paraziți pot migra în plămâni, făcându-le dificil să funcționeze corect.
- Evitați cu orice preț să vă medicați pisica fără prescripție medicală sau supraveghere veterinară.
- Dacă animalul dvs. de companie prezintă oricare dintre simptomele pe care le-am văzut sau dacă pur și simplu simțiți că modelul de respirație este diferit de cel obișnuit și ar trebui respectat, nu ezitați să mergeți la medicul veterinar. Observarea atentă de către un profesionist este întotdeauna cea mai bună opțiune.
Respirația zgomotoasă la pisici
În general, pisicile nu fac zgomot atunci când respiră decât în anumite ocazii. De exemplu, ei pot sughița, pot face sport ocazional sau chiar sforăi (mai ales frecvent la unele rase). Cu toate acestea, respirația zgomotoasă poate avea și alte cauze pe care nu ar trebui să le ignorăm. Unele dintre ele sunt:
- Fierbinte: vara sau în zilele foarte călduroase, pisicile pot gâfâi puțin. În aceste cazuri, asigurați-vă că au acces la apă și încercați să le mutați într-o locație mai răcoroasă.
- Astm bronșic: la fel ca oamenii, pisicile pot suferi atacuri frecvente de astm, ceea ce duce la tulburări de respirație.
- Bronșită sau pneumonie: acestea pot fi, de asemenea, clasificate ca boli relativ frecvente la pisici. Ele derivă din Sindromul sau Complexul respirator felin, adică viruși care atacă gâtul, gura, nasul, limba sau ochii pisicilor. Pot provoca bronșită, pneumonie, răgușeală, conjunctivită, inflamație a gurii, ulcere ale limbii sau rinită.
- Corp străin: Uneori, dificultățile de respirație sunt cauzate de un corp străin, care poate fi orice, de la un obiect la o tumoare sau un abces.
- Revărsat pleural: Apare atunci când există o acumulare de lichid în plămâni. Este o boală gravă și mai frecventă la pisicile adulte. Provoacă tuse și respirație șuierătoare și chiar și limba poate deveni albastră.
Cum te pot ajuta?
Astmul felin
Astmul este o boală care constă în inflamarea căilor respiratorii. Are de obicei o origine alergică și apare atunci când pisica este expusă la alergeni precum praful, polenul, fumul sau așternutul parfumat. Inflamația produce exces de mucus care provoacă dificultăți de respirație.
Această boală virală a tractului respirator este cauzată de FHV (virusul herpetic felin). Pisica va prezenta și alte simptome complementare, pe lângă detresa respiratorie, cum ar fi secreții nazale și oculare abundente, febră, tuse, strănut, apatie și lipsă de apetit. Există un risc mare ca pisica să sufere de deshidratare și malnutriție, care ar putea pune viața în pericol.
PISICĂ ASTMATĂ
Boală deosebit de comună la exemplarele din rasa siameză, astmul este una dintre bolile care fac pisica să facă zgomot în timp ce respiră. Este o inflamație cronică a căilor respiratorii inferioare care face ca pisica să respire greu și să tușească frecvent.
Dacă pisica suferă de astm, aceasta va fi tratată conform instrucțiunilor medicului veterinar pe viață folosind inhalatoare. În plus, este esențial să verificați calitatea aerului din mediul dumneavoastră, acordând atenție prafului, fumului și altor agenți similari.